Als je op zoek bent naar een leuke en ontspannen manier om Amsterdam te ontdekken, is sloep varen zeker iets voor jou! Amsterdam heeft namelijk een uitgebreid netwerk van grachten en kanalen die de stad doorkruisen en die je vanaf het water perfect kunt verkennen. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over sloep varen in Amsterdam.

Waarom sloep varen in Amsterdam?

Amsterdam staat bekend om haar prachtige grachten en kanalen, en sloep varen is een uitstekende manier om hiervan te genieten. Tijdens een sloepvaart zie je Amsterdam vanuit een uniek perspectief: vanaf het water. Het geeft je de mogelijkheid om de stad op een rustige manier te verkennen en te genieten van het uitzicht op de mooie grachtenpanden, bruggen en historische gebouwen.

Daarnaast biedt een sloepvaart de mogelijkheid om op eigen tempo te varen en de stad op jouw eigen manier te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een bepaalde route te varen die langs de belangrijkste bezienswaardigheden gaat, of je kunt juist op zoek gaan naar de minder bekende plekjes van de stad.

Waar kun je een sloep huren?

Er zijn verschillende aanbieders van sloepen in Amsterdam, waardoor je genoeg keuze hebt om de perfecte sloep voor jouw vaartocht te vinden. Een aantal bekende aanbieders zijn bijvoorbeeld Boaty, Boats4rent en Canal Motorboats.

Voordat je een sloep huurt, is het belangrijk om te bedenken hoe groot de groep is waarmee je gaat varen. Er zijn namelijk sloepen beschikbaar voor zowel kleine als grote groepen. Ook is het verstandig om van tevoren te bedenken welke route je wilt varen en hoelang je ongeveer wilt varen. Dit maakt het makkelijker om een geschikte sloep en aanbieder te vinden.

Tips voor het varen

Als je gaat sloep varen in Amsterdam, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde vaarregels die gelden op de grachten. Zo mag je bijvoorbeeld niet harder varen dan 6 kilometer per uur en moet je altijd aan de rechterkant van de gracht varen. Ook is het belangrijk om goed op te letten bij het passeren van andere boten en bruggen.

Daarnaast is het handig om een goede route uit te stippelen voordat je vertrekt. Zo weet je waar je naartoe gaat en kom je niet voor verrassingen te staan. Ook is het aan te raden om van tevoren te bedenken waar je wilt aanmeren om even uit te rusten of om iets te eten en drinken.

Wat zijn leuke routes om te varen?

Er zijn talloze routes die je kunt varen tijdens een sloepvaart in Amsterdam. Hieronder geven we je een aantal leuke opties:

  1. De grachtengordel

De grachtengordel is een van de bekendste plekken van Amsterdam en een absolute must-see tijdens een sloepvaart. Deze route voert je langs de mooiste grachtenpanden en historische gebouwen van de stad, zoals het Anne Frank Huis, de Westerkerk en het Rijksmuseum.

  1. De Nieuwe Meer

Als je liever de natuur opzoekt, is de route naar de Nieuwe Meer een goede optie. Dit meer ligt net buiten Amsterdam en is omringd door groene natuur. Hier kun je heerlijk ontspannen en genieten van de rust en stilte om je heen.

  1. De Amstel

De Amstel is de rivier waar Amsterdam naar vernoemd is en een van de belangrijkste waterwegen van de stad. Tijdens deze route vaar je langs prachtige panden, historische bruggen en het beroemde Carré Theater.

  1. De Jordaan

De Jordaan is een van de meest sfeervolle buurten van Amsterdam en staat bekend om haar gezellige cafés en winkels. Tijdens deze route vaar je door de smalle grachten van de Jordaan en kun je genieten van het uitzicht op de karakteristieke huizen en bruggen.

Je kan misschien ook genieten van: